Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

PRIJZEN STABIEL | AANBOD GOED

Eerste kwartaal 2019

Na een hectisch 2018 lijkt de markt zich enigszins te consolideren. De prijzen van plaatmateriaal zijn stabiel en de aanvoer van goederen is goed te noemen. Ook de prijsontwikkeling in het Europees vurenhout is in rustiger vaarwater gekomen. Op de financiële markt laat de koers tussen de US Dollar en de Euro weinig schommelingen zien en hierdoor is ook de dollar-gerelateerde markt rustig.

Is er dan niets bijzonders te melden? Jazeker wel. Douglas hout is een populaire houtsoort en de toegenomen vraag naar dit robuuste hout is van invloed op de prijs en de beschikbaarheid. In het eerste kwartaal is inmiddels een prijsverhoging doorgevoerd.

Bij Berken Betonmultplex is de prijs grillig. Op dit moment is het prijsniveau lager dan vorig kwartaal. De vraag (onder andere vanuit Turkije) bleef achter, waardoor hoge voorraden ontstonden bij diverse Russische afladers. Deze afladers hebben de prijs vervolgens verlaagd om verkopen te bevorderen. Wij verwachten echter dat dit een tijdelijke situatie is en dat de prijzen weer zullen stijgen.

In de productgroep Constructie Multiplex is voor Elliottis Pine vanaf 1 januari 2019 het invoervrije contingent geopend. Hierdoor is de prijs licht gedaald. Het contingent houdt in dat de invoer aan een maximum van 650.000 m3 per jaar is gebonden. Als het contingent ‘vol’ is, geldt vanaf dat moment een invoertoeslag van 7%.

Bij de afbouwproducten zijn we geconfronteerd met een flinke prijsverhoging voor Promat. Aan deze stijging liggen verhoogde energie- en grondstofkosten ten grondslag. Ook zijn Gipsplaten en Isolatiemateriaal duurder geworden. Dit heeft te maken met de jaarlijkse indexering.

Wij vertrouwen u met deze marktinformatie een goed beeld te geven van de ontwikkelingen. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Download hier: marktinformatie per productgroep 1e kwartaal 2019.