Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

PRIJZEN BLIJVEN STIJGEN | BESCHIKBAARHEID REDELIJK

Derde kwartaal 2018

Het zal u niet zijn ontgaan dat de prijs voor hout stijgt naar ongekende hoogte. Of het nu vurenhout is of plaatmateriaal, over de gehele linie worden significante prijsverhogingen doorgevoerd. Daarnaast bestaan er steeds meer productgroepen die door schaarste een langere levertijd kennen.

Een aantal zaken valt op. Zo is er de koers tussen de Euro en de US-Dollar. Door de sterke koers van de US-Dollar, worden  de materialen duurder die in deze valuta worden ingekocht. Wereldwijd is er veel vraag naar bouwhout, vooral vanuit de Verenigde Staten, Canada en het Verre Oosten. De gestegen vraag heeft ook een prijsopdrijvend effect.

Als we inzoomen op de productgroepen dan blijkt de vraag naar constructie multiplex onverminderd hoog te zijn. Hierdoor gaan, mede onder invloed van de US-Dollar koers, in het komende kwartaal de prijzen verder omhoog. Voor de meeste constructiematerialen geldt dat de beschikbaarheid voldoende is.

De prijzen voor plaatmateriaal afkomstig uit China zijn gestegen. Dit is grotendeels te wijten aan de koers tussen de US-Dollar en de Euro.

Voor Okoumé en Populieren multiplex zijn de prijzen en aanvoertijden stabiel. Grote aanpassingen worden dan ook niet verwacht in het derde kwartaal. Daarentegen is de prijs voor Berken multiplex wel verhoogd, doordat het rondhout minder goed te verkrijgen is en er achterstand is in de productie. De levertijd van blank Berken is opgelopen naar 8 tot 10 weken.

In de productgroep Betonplex kunnen levertijden voor Berken en Eucalyptus oplopen tot wel drie maanden. Van Drimmelen heeft voldoende op voorraad, zodat leveringen geen vertraging oplopen. Bij Hydroform zorgt de sluiting van een fabriek voor minder productiecapaciteit, waardoor onvoldoende beschikbaarheid is ontstaan en de prijs aanzienlijk is gestegen.

De prijzen voor blank MDF, meubelpanelen en (vochtwerend) Spaanplaat worden binnenkort verhoogd. De beschikbaarheid van (vochtwerend) Spaanplaat is, evenals bij het hierboven genoemde Hydroform, onvoldoende ten opzichte van de vraag uit de markt.

De wereldwijde vraag naar Vurenhout blijft het aanbod overstijgen. Zagerijen worden geconfronteerd met schaarste van rondhout en aanhoudende vraag vanuit onder andere de Verenigde Staten. Een grote zagerij-groep, die eerder veel hout op de Zweedse binnenlandse markt verkocht, heeft er voor gekozen om een groot deel van dit volume naar de Verenigde Staten te exporteren. Hierdoor worden diverse zagerijen de komende periode geconfronteerd met schaarste in het basismateriaal. Dat dit gevolg heeft voor de prijs, zal u niet verbazen.

De beschikbaarheid van Midden Europees Vurenhout loopt zienderogen terug en levertijden lopen op. Uiteraard heeft dit ook zijn effect op de prijs. De prijzen gaan omhoog en volgen de stijgingen op de Zweedse en Finse markt.
 
Douglas is de trend en de vraag naar deze robuuste houtsoort neemt fors toe. In de afgelopen periode is hierdoor een aanzienlijke krapte ontstaan. De prijs voor Douglas is lange tijd stabiel geweest, maar ook hier zijn inmiddels prijsverhogingen doorgevoerd.

In de productgroep Isolatiemateriaal lopen de levertijden voor glas- en steenwol op door te weinig productiecapaciteit. Prijzen zijn stabiel. De houtvezel-isolatiematerialen van STEICO™ stijgen binnenkort licht in prijs.

Van Drimmelen heeft de achterliggende jaren veel tijd en energie gestoken in de relatie met producenten. Wij rekenen erop dat we u daardoor blijvend van dienst kunnen zijn met de beste materialen uit betrouwbare bronnen. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Download toelichting per productgroep: Ontwikkelingen op de inkoopmarkt | 3e kwartaal 2018