Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

Beschikbaarheid neemt toe en op sommige fronten daalt de prijs

Vierde kwartaal 2021

Na een periode van ongekende prijsstijgingen, die werd veroorzaakt door grote vraag en slechte beschikbaarheid, begint zich her en der een kentering af te tekenen. Zagerijen en fabrieken hebben hun productie opgeschroefd, waardoor de beschikbaarheid is verbeterd. Handelaren anticiperen hierop door voorlopig alleen het hoognodige te bestellen, zodat de vraag tijdelijk afneemt. Beide ontwikkelingen zorgen voor een daling van de prijs.

Niet voor elke productgroep geldt een prijsdaling. De oorzaak hiervan kan worden veroorzaakt door:

  • Sterk gestegen transport- en containerprijzen
  • Tekort aan lijm en andere grondstoffen benodigd voor de productie van plaatmateriaal
  • Sterke vraag vanuit sommige segmenten

In het vervolg van deze prijsinformatie wordt de situatie per productgroep toegelicht.

OSB | prijsdaling – beschikbaarheid goed
In de vakantieperiode hebben de fabrieken op volle kracht gedraaid om de voorraden op het gewenste niveau te brengen. Na maanden van schaarste is de beschikbaarheid goed en is de prijs fors gedaald.

Elliottis Pine | prijsdaling – beschikbaarheid goed
Elliottis Pine laat in het vierde kwartaal een aanzienlijke prijsdaling zien, omdat de vraag vanuit de Verenigde Staten sterk is afgenomen. Op het transport worden echter forse prijsverhogingen aangekondigd vanwege het tekort aan containers in Zuid Amerika. Per saldo is niet duidelijk wat het effect wordt. De vraag is wat dit verder zal doen met de prijzen en aanvoer van materiaal.

Radiata Pine | prijzen stabiel - beschikbaarheid redelijk
Ook vanuit Chili geldt een tekort aan containers en is het vooralsnog onduidelijk wat het effect is op de prijs en verkrijgbaarheid.

Fins Vuren | producent verhoogt prijzen sterk - beschikbaarheid iets beter - situatie normaliseert
In de achterliggende tijd was er flinke schaarste. Dit gold voor alle constructie platen en dit joeg de vraag enorm aan. Wij hebben alles in het werk gesteld om de leveringen te continueren en dat heeft invloed gehad op de (inkoop)prijzen. De producent heeft zijn prijzen voor het vierde kwartaal fors verhoogd en de beschikbaarheid blijft beperkt. De beschikbaarheid van andere types constructieplaten is licht verbeterd.

Okoumé | lichte prijsstijging - beschikbaarheid goed
Okoumé kent een lichte prijsverhoging als gevolg van duurdere grondstoffen en hogere transportkosten. Het materiaal is goed beschikbaar.

Populieren | aanzienlijke prijsverhoging – beschikbaarheid redelijk
Steeds meer wordt gekozen voor Populieren multiplex, omdat de prijs van de alternatieven veel hoger ligt. Hierdoor is een tekort aan Populieren stammen ontstaan en de prijs per stam sterk gestegen. De behoefte blijft hoog en de verwachting is dat deze situatie nog even aanhoudt.

Berken | prijs fluctuerend – beschikbaarheid fluctuerend
Het zal u niet zijn ontgaan dat in het tweede en derde kwartaal forse prijsstijgingen zijn geweest. De prijzen zijn zo sterk gestegen dat er alternatieven zijn gevonden voor het Berken multiplex en de vraag is verminderd. In reactie hierop hebben de fabrikanten een prijsverlaging ingezet. Het blijft echter onzeker hoe de prijzen en aanvoer zich ontwikkelen.

MDF, Spaanplaat, Hydroform en Meubelpanelen | prijsstijging - beschikbaarheid matig
De prijs van deze producten is nog steeds stijgend. Dit heeft te maken met de onverminderd grote vraag vanuit de meubel- en keukenindustrie naar dit soort producten. Daarnaast is er grote achterstand in het uitleveren van orders, waardoor het tekort aan materiaal voorlopig blijft bestaan.

Materialen uit Azië | prijs stijgend - beschikbaarheid redelijk
Producten die vanuit Azië worden geïmporteerd, hebben allen te maken met de sterke toename van de transportprijzen.De plaatmaterialen waar dit betrekking op heeft zijn: Asiaform Poplar, Aziatisch hardwood, Eucalyptus beton, Radiata Form en Silva Eterno Compactplaat.

Vurenhout | prijsdalingen - beschikbaarheid verbeterd
Het Midden-Europees Vurenhout is weer beter beschikbaar door het normaliseren van de vraag vanuit de Verenigde Staten. De prijzen worden naar beneden aangepast.

Bij het Noord-Europees Vurenhout hebben de prijzen hun hoogtepunt bereikt in het derde kwartaal.Omdat de prijzen van het geschaafde hout in de laatste kwartalen in verhouding sneller zijn gestegen dan die van het ruwe hout, zijn de prijsaanpassingen in neerwaartse richting hier ook het grootst. De beschikbaarheid is verbeterd en in de vakantieperiode zijn zagerijen in de gelegenheid geweest om weer wat voorraad aan te leggen. Bijzondere afmetingen blijven moeilijk verkrijgbaar en prijzen dalen voor deze producten dan ook slechts in lichte mate. Hoe de markt zich de komende kwartalen ontwikkelt hangt sterk af van de mondiale vraag naar vurenhout.

De aanvoer van Russisch Vurenhout Ruw is nog altijd vertraagd, maar er komt meer volume onze kant op. Prijzen laten eenzelfde daling zien als in Scandinavië en Finland.

Douglas/Lariks hout | prijsstijging - beschikbaarheid matig
De beschikbaarheid van Douglas en Lariks hout blijft een issue. Samen met de zagerijen zijn we het tuinseizoen van 2022 aan het voorbereiden. Op deze manier proberen we invulling te geven aan de steeds verder groeiende vraag naar tuinhout en goed gesteld te staan voor de start van het tuinhoutseizoen. De prijzen liggen beduidend hoger dan een jaar geleden. Bij de voorbereiding op het nieuwe tuinseizoen van 2022 raden wij u aan om hier rekening mee te houden.

STEICOTM | Prijs stijgend - beschikbaarheid redelijk
Er is een verhoogde vraag naar LVL, I-liggers en Houtvezelisolatie. De levertijden kunnen oplopen tot wel 10 weken. Per productgroep zijn de mogelijkheden en levertijden verschillend. Op aanvraag kunnen we exacte levertijden opgeven.

Afbouwproducten en Isolatiemateriaal | prijzen stabiel - beschikbaarheid goed
De verwachting is dat vanaf 1 januari 2022 in deze productgroepen prijsverhogingen worden doorgevoerd.

Zoals u heeft kunnen lezen, blijven het onzekere tijden en is de marktsituatie nog zeker niet stabiel. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, zodat wij u gericht kunnen adviseren.