In een tijd waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt, heeft ook de bouwsector de mogelijkheid om een positieve bijdrage te leveren door te kiezen voor biobased bouwen. Dit kan door te werken met biobased materialen, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Het resultaat? Een aanzienlijke vermindering van de impact op het milieu en een merkbare verkleining van de ecologische voetafdruk. Benieuwd naar hoe dit werkt? We delen graag meer informatie!
Bewustwording van het belang van biobased bouwen
De wereldwijde bewustwording van de urgentie om onze impact op het milieu te verminderen, heeft geleid tot een groeiende interesse in duurzaam bouwen. Recentelijk heeft de Nederlandse overheid €200 miljoen toegezegd om het gebruik van biobased materialen te stimuleren. Het gebruik van materialen afkomstig van planten en bomen draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot.
Wat zijn biobased materialen?
Biobased bouwmaterialen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals hout, vlas, hennep en stro. Deze materialen zijn CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief. Dit betekent dat ze bij de productie meer CO2 opnemen dan ze uitstoten. Daarnaast zijn biobased bouwmaterialen vaak recyclebaar of composteerbaar, waardoor ze minder afval produceren. Biobased materialen vormen een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en plastic, die vaak veel energie en grondstoffen vergen bij de productie en een aanzienlijke ecologische voetafdruk achterlaten.
Soorten biobased materialen
Er zijn veel verschillende soorten biobased bouwmaterialen beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn:
- Hout: Dit is het meest gebruikte biobased bouwmateriaal. Hout is sterk, duurzaam en brandwerend. Het is ook een goede isolator, waardoor het kan helpen om energie te besparen.
- Vlas: Dit is een sterk en lichtgewicht materiaal dat goed isoleert. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van isolatieplaten, wanden en plafonds.
- Hennep: Is duurzaam materiaal dat goed absorbeert. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van isolatieplaten, wanden en vloeren.
- Stro: Een goedkoop en veelzijdig materiaal. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van isolatieplaten, wanden en daken.
Biobased isoleren
Biobased isolatiemateriaal biedt uitstekende thermische isolatie en heeft unieke eigenschappen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Biobased isolatie slaat CO2 op als planten, kan bijdragen aan biodiversiteit, houdt hitte tot wel 3x langer buiten én de inblaasvariant is al goedkoper dan glaswol. Dit zijn zomaar een aantal redenen om biobased te isoleren.
De voordelen van biobased bouwen
Naast de milieuvoordelen dragen biobased materialen bij aan de circulaire economie. Ze kunnen worden gerecycled of gecomposteerd aan het einde van hun levenscyclus, waardoor afval wordt verminderd en een meer duurzame benadering van de bouw wordt gestimuleerd. Hieronder vindt u de vier grootste voordelen van biobased bouwen:
Biobased bouwmateriaal bij Van Drimmelen
Onze missie is om duurzame bouwoplossingen te leveren die de wereld van morgen helpen bouwen. In ons assortiment vindt u daarom biobased producten, bijvoorbeeld van het merk STEICO. STEICO-producten worden geproduceerd met een hoge mate van duurzaamheid. De Duitse producent produceert biobased producten die geschikt zijn voor nieuwbouw en renovatie van daken, plafonds, wanden en vloeren. Ontdek onze biobased bouwmaterialen en draag bij aan een groenere toekomst voor de bouwsector!
Wilt u meer weten over onze biobased producten of over hoe we de bouw kunnen helpen naar een duurzame toekomst? Neem gerust contact met ons op!