Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

PRIJZEN STABIEL TOT LICHT DALEND | AANBOD GOED

Derde kwartaal 2019

Met de zomervakantie voor de deur informeren we u hierbij over de ontwikkelingen op de inkoopmarkt en de verwachtingen voor het derde kwartaal.

Over het algemeen zijn de prijzen het eerste half jaar stabiel gebleven of licht gedaald. Deze trend zien we bij de meeste productgroepen ook voor het derde kwartaal. De beschikbaarheid van materialen is, uitzonderingen daar gelaten, goed te noemen.

Zoomen we in per productgroep dan zien wij bij Constructie multiplex dat de prijzen stabiel tot licht gedaald zijn.

Bij het Multiplex zijn alleen de ontwikkelingen rond Okoumé platen noemenswaardig. Uit Gabon zijn er nauwelijks Okoumé fineren beschikbaar, vanwege de verscherpte controle op de herkomst. Hierdoor ontstaat vertraging in het productieproces en is de beschikbaarheid matig. Samen met de verhoogde mondiale vraag, heeft dit gevolgen voor de prijs. De beschikbaarheid van andere multiplex platen, zoals Berken en Populieren, is goed.

Binnen de productgroep Betonbekistingsplaten is er alleen over Eucalyptus- en Berkenbetonplex vermeldingswaardig nieuws. Het Eucalyptusbetonplex is in prijs gestegen door een verhoogde vraag op de Chinese markt. De levertijden lopen hierdoor inmiddels flink op. Bij Berkenbetonplex is sprake van prijsdaling. De verwachting is echter dat na de zomerperiode een correctie naar boven plaats vindt.

Op het gebied van Vurenhout valt een aantal zaken op. Het Midden-Europees Vurenhout laat een lichte prijsdaling zien. Bij Ruw Vurenhout uit Noord-Europa en Rusland is een overschot ontstaan als gevolg van een teruggevallen mondiale vraag. Zo nemen China en de Verenigde Staten beduidend minder hout af uit Scandinavië en Rusland. Een prijsdaling is dan ook zichtbaar. Ook de prijzen van Noord-Europees geschaafd Vurenhout en SLS laten een daling zien. De Engelse markt, normaliter een grote afnemer, is vorig jaar begonnen met het inslaan van voorraden in verband met de aanstaande Brexit. Op dit moment normaliseren de voorraden in Engeland zich en heeft het geen prijsverhogend effect meer. De verminderde vraag vanuit China en de Verenigde Staten zorgt nu voor teveel aanbod.

Tot slot attenderen wij u op een nieuw artikel in ons assortiment: SILVA ETERNO Silva Eterno - veelzijdige compactplaat
Een veelzijdige compactplaat met Eterno torxschroeven in dezelfde kleur.

De meest gebruikelijke toepassingen zijn gevelbekleding, boeiboorden, dak- en gootranden en dakkapellen. Maar wat maakt Silva Eterno uniek? Dat is de kleurstelling! Deze plaat is in de meest gebruikelijke RAL-kleuren te verkrijgen en wordt standaard geleverd met 10 jaar garantie. Uitgebreide informatie is terug te vinden in de brochure. Klik hier om deze te downloaden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze afdeling verkoop.

Wij vertrouwen u met deze marktinformatie een goed beeld te geven van de ontwikkelingen. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Download hier het overzicht per productgroep