Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

PLAATMATERIAAL STABIEL | HOUT MATIG BESCHIKBAAR

Derde kwartaal 2020

De afgelopen maanden waren zeer onzeker en hield Covid-19 de wereld in zijn greep. De aanvoer van materiaal werd door sluiting van landsgrenzen beperkt. Fabrieken werden gesloten en er werd serieus rekening gehouden met sterke prijsstijgingen. Bovendien was er een explosieve vraag naar bouwmaterialen wat ook zijn invloed had op de beschikbaarheid.

Langzamerhand beweegt de situatie rondom het coronavirus de goede kant op en informeren wij u graag over de ontwikkelingen op de inkoopmarkt. Maar eigenlijk hebben wij niet veel nieuws te melden en zijn prijzen stabiel en is de aanvoer goed. Uitzonderingen hierop zijn Fins Vuren, Noord-Europees Vurenhout en Douglas hout.

Fins Vuren | prijsstijging – beschikbaarheid tijdelijk matig
Door een verhoogde vraag naar dit plaatmateriaal is de prijs gestegen en is de beschikbaarheid tot aan augustus matig.

Vurenhout | lichte prijsstijging – beschikbaarheid matig
Bij het Noord-Europees Vurenhout is de productie van kwaliteitshout afgenomen, doordat zagerijen capaciteit hebben vrijgemaakt voor de verwerking van keverhout. Dit hout is van mindere kwaliteit en wordt vooral verkocht op de binnenlandse markt. Daarbij is er goede vraag vanuit Amerika en Engeland en zijn deze landen bereid om hogere prijzen te betalen. Het gevolg is dat Vurenhout uit Noord-Europa matig verkrijgbaar is en dat de prijs licht omhoog is gegaan. Voor het Midden-Europees vurenhout zijn de prijzen en aanvoer stabiel.

Douglas hout | prijsstijging – beschikbaarheid matig
De beschikbaarheid van Douglas hout is zeer matig en de vraagprijs stijgt. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste zijn Nederlanders door de coronasituatie massaal gaan klussen en was de vraag naar Douglas hout ongekend hoog. De tweede reden is dat ook in Midden-Europa de bossen worden geteisterd door schorskevers. Hierdoor is er minder goed hout beschikbaar.

De gevolgen van het coronavirus op prijzen en aanvoer van materiaal lijken mee te vallen en wij vertrouwen u hiermee een goed beeld te hebben gegeven van de huidige marktsituatie. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Vakantiegroet
Na een toch wel zeer bijzonder eerste half jaar, staat het vakantieseizoen weer voor de deur. Het team van Van Drimmelen wenst u een fijne en veilige vakantie toe!


Met vriendelijke groet,

DRIM-team

OVERZICHT PER PRODUCTGROEP