Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

schaarste op alle fronten en sterk gestegen prijzen

EERSTE KWARTAAL 2021

In onze vorige marktinformatie schreven wij al over sterke prijsstijgingen en beperkte beschikbaarheid van vurenhout en diverse plaatmaterialen. Onze hoop was, dat de situatie iets rustiger zou worden na de feestdagen. Dit blijkt echter ijdele hoop te zijn geweest. Soms worden per week nieuwe prijzen afgegeven door producenten en mogen we blij zijn als er op tijd wordt geleverd. Onze inkoopafdeling stelt alles in het werk om onze voorraden op peil te houden, zodat wij onze klanten goed kunnen bedienen. Dit lukt niet altijd. De verklaring hiervoor is de sterk toegenomen vraag enerzijds en de vertraagde leveringen anderzijds.

OSB | prijsstijging - beschikbaarheid matig
De prijs van deze constructieplaat stijgt sterk en de beschikbaarheid daalt. Een explosie bij een fabrikant in Polen heeft de situatie verder verslechterd. Voor de komende maanden zien wij weinig verbetering.

Elliottis Pine | forse prijsstijging - beschikbaarheid goed
Elliottis Pine kende al een aanzienlijke prijsstijging en aan deze ontwikkeling lijkt voorlopig geen einde te komen. De enorme vraag uit de Verenigde Staten is als belangrijkste oorzaak aan te wijzen. Soms levert dit heel vreemde effecten op. Zo hoorden wij laatst dat de prijzen van Elliottis Pine in de VS op dit moment hoger liggen dan die van Radiata Pine.

Radiata Pine | flinke prijsstijging - beschikbaarheid goed
De prijs van Radiata Pine is gestegen door verhoogde containerprijzen en in reactie op de prijsstijgingen van OSB en Elliottis Pine.

Fins Vuren | prijs licht stijgend - beschikbaarheid redelijk
Deze relatief dure constructieplaat is iets gestegen in prijs en de beschikbaarheid is minder goed dan gebruikelijk.

Okoumé | lichte prijsstijging - beschikbaarheid goed
De regering van Gabon heeft een belastingverhoging doorgevoerd op de export van Okoumé stammen en fineren. De prijs gaat hierdoor omhoog. In vergelijking met de andere plaatmaterialen blijven prijzen en beschikbaarheid redelijk constant.

Berken | prijs fors gestegen - beschikbaarheid matig
De prijzen van het Berken betonmultiplex zijn opnieuw verder gestegen en de beschikbaarheid komt in het geding. De Europese Unie beticht de Russische Federatie van het dumpen van Berken multiplex op de Europese markt. Finse en Baltische producenten hebben hier veel last van en de EU dreigt met het opleggen van een invoerheffing. Een beslissing hierover verwachten wij later dit jaar. Dit kan op termijn tot verdere prijsstijging leiden.

MDF, Spaanplaat, Hydroform en Meubelpanelen | forse prijsstijging - beschikbaarheid matig
De prijs van deze producten is enorm gestegen. De vraag vanuit de meubel- en keukenindustrie, maar ook van de klussende particulieren, is sterk toegenomen. De producenten weten de vraag niet of nauwelijks bij te benen. Ook hier is de verkrijgbaarheid problematisch.

Asiaform Poplar | prijs stijgend - beschikbaarheid goed
De prijsstijging van Asiaform Poplar is het gevolg van de verhoogde marktvraag en historisch hoge containerprijzen.

Vurenhout | forse prijsstijging - beschikbaarheid matig
Het Midden-Europees Vurenhout is zeer matig verkrijgbaar en prijzen zijn inmiddels fors verhoogd.

Bij het Noord-Europees Vurenhout blijven prijzen stijgen en lopen de levertijden op. Voor het tweede kwartaal worden verdere prijsstijgingen aangekondigd. De slechte beschikbaarheid zorgt ervoor dat wij niet altijd alle gangbare lengtes op voorraad hebben. De hoogste prijsstijgingen treffen wij aan bij de geschaafde producten.

De aanvoer van Russisch Vurenhout Ruw is nog altijd vertraagd en ook hier stijgen de prijzen. Het prijsverschil tussen Russisch hout en Scandinavisch hout is inmiddels volledig verdwenen.

Douglas/Lariks hout | prijsstijging - beschikbaarheid matig
De beschikbaarheid van Douglas en Lariks hout blijft een issue. Wij hebben voor onze vaste klanten een flink volume ingekocht, zodat wij gesteld staan voor de start van het tuinhoutseizoen.

STEICOTM | Prijs stijgend - beschikbaarheid redelijk
Er is een verhoogde vraag naar LVL, I-liggers en Houtvezelisolatie. De levertijden kunnen, afhankelijk van het product, oplopen tot wel 10 weken.

PIR-schuimplaten | Forse prijsstijging - beschikbaarheid matig
Door leveringsproblemen van PMDI en een wereldwijd toegenomen vraag is er een tekort ontstaan in PIR-schuimplaten en lopen prijzen snel op.

Zoals u heeft kunnen lezen, leven wij in een ongekend dynamische tijd. Prijzen wisselen op dagelijkse basis en de vraag blijft stijgen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, zodat wij u gericht kunnen adviseren.