Ontwikkelingen op de inkoopmarkt

$slides[0]['alt']

VERHOOGDE VRAAG UIT USA | PMDI SCHAARS | STAMMEN TEKORT

VIERDE KWARTAAL 2020

Was de situatie in het derde kwartaal nog redelijk stabiel, het komend kwartaal ziet de wereld er anders uit. De prijzen van vurenhout en diverse soorten plaatmateriaal laten soms flinke stijgingen zien. Hier liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Zo is er in China een belangrijke producent van de grondstof PMDI afgebrand. Deze grondstof wordt in lijmen voor plaatmateriaal en voor PIR-isolatie gebruikt. Daarnaast blijft de schorskever zich onverminderd uitleven in de bossen. Hierdoor is er een flinke sterfte van bomen en is het lastig om aan kwalitatief goed rondhout te komen. De prijs van vurenhout wordt verder opgedreven door een grote vraag uit de Verenigde Staten.

OSB | prijsstijging – beschikbaarheid matig
De prijs van deze constructieplaat stijgt en de beschikbaarheid daalt. Dit heeft diverse redenen. De benodigde lijm is schaars en er is gedurende corona lockdowns minder geproduceerd. Daarnaast is er een verhoogde vraag vanuit de Verenigde Staten.

Elliottis Pine | forse prijsstijging – beschikbaarheid goed
Elliottis Pine kent een aanzienlijke prijsstijging door de verhoogde vraag uit de Verenigde Staten, mede door de matige beschikbaarheid van het OSB.

Radiata Pine en Fins Vuren | prijs stabiel  – beschikbaarheid goed
De prijzen van Radiata Pine en Fins Vuren zijn stabiel. We verwachten dat de prijzen op termijn omhoog gaan.

Okoumé | lichte prijsstijging  – beschikbaarheid goed
De regering van Gabon heeft een belastingverhoging doorgevoerd op de export van Okoumé stammen en fineren. De prijs gaat hierdoor omhoog.

Berken | prijs stabiel  – beschikbaarheid goed
Na aanzienlijke stijgingen de afgelopen periode is de prijs van het Berken plaatmateriaal stabiel. Gedurende het vierde kwartaal worden wederom prijsverhogingen verwacht.

Hydroform | prijs stabiel  – beschikbaarheid goed
De levertijden van Hydroform lopen iets op, maar de prijs is voorlopig stabiel.

Asiaform Poplar | prijs stijgend – beschikbaarheid goed
De prijsstijging van Asiaform Poplar is het gevolg van de verhoogde marktvraag.

Vurenhout | forse prijsstijging – beschikbaarheid matig
Het Midden-Europees Vurenhout is zeer matig verkrijgbaar. Niet veel zagerijen kunnen het zich  veroorloven om voldoende stammen in te kopen. Bovendien zijn goede stammen duurder geworden en is er sprake van een verhoogde vraag.

Bij het Noord-Europees Vurenhout hebben zagerijen te maken met een grote vraag uit de Verenigde Staten. Noord-Europese zagerijen krijgen goede prijzen in de VS en exporteren volop. Daarnaast hebben ze nog steeds te maken met een tekort aan kwalitatief goed rondhout. Het gevolg is dat op de Europese markt de prijzen fors stijgen en de beschikbaarheid zeer matig is.

De aanvoer van Russisch Vurenhout Ruw is vertraagd en de komende maanden zien wij hier geen verandering in komen. Ook hier gaan prijzen omhoog.

Douglas hout | prijsstijging - beschikbaarheid matig
De beschikbaarheid van Douglas hout is zeer matig en de vraagprijs stijgt. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste zijn velen tijdens de coronacrisis massaal gaan klussen en was de vraag naar Douglas hout ongekend hoog. De tweede reden is dat in Midden-Europa de bossen nog steeds worden geteisterd door schorskevers. Hierdoor is er minder goed hout beschikbaar.

Lariks is qua houtsoort een goed alternatief voor Douglas. Het vertoont dezelfde eigenschappen als Douglas en ligt prijstechnisch op hetzelfde niveau. Deze twee soorten zijn prima te combineren en de verschillen zijn minimaal.

Toch is er een aantal zaken het vermelden waard:

  • Kleur en uitstraling. Douglas is roze/rood van kleur en Lariks meer geel.
  • De duurzaamheid van Lariks is fractioneel beter dan die van Douglas.
  • De structuur (draadverloop) van de twee houtsoorten verschillen licht. Door het rechte draadverloop van Douglas heeft het hout iets minder de neiging om te splijten of te scheuren dan Lariks bij bijvoorbeeld het vastschroeven.

Klik hier voor meer informatie over Douglas en Lariks.

Silva Eterno compacplaat | Prijs stabiel - beschikbaarheid RAL 9010 in 244 x 122 cm goed
Silva Eterno wordt gefabriceerd in twee verschillende fabrieken in Azië. Vanwege Covid-19 is één fabriek gesloten. In de gesloten fabriek werden de afwijkende (lees: grotere) platen geproduceerd en de kleuren anders dan RAL 9010. Silva Eterno in de kleur RAL 9010 met de afmeting 244 x 122 cm is nog altijd goed verkrijgbaar.

STEICOSE | Prijs stabiel – beschikbaar goed
Er is een verhoogde vraag naar STEICOSE-producten, zoals onder andere LVL, I-liggers en Houtvezelisolatie. De levertijden lopen hierdoor iets op naar maximaal 3 weken. 

PIR-schuimplaten | Forse prijsstijging - beschikbaarheid matig
Door leveringsproblemen van PMDI en een wereldwijd toegenomen vraag is er een tekort ontstaan in PIR-schuimplaten en lopen prijzen snel op.

Zoals u heeft kunnen lezen is er veel veranderd in een paar maanden tijd. Wij vertrouwen u hiermee  een goed beeld te hebben gegeven van de huidige marktsituatie. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Overzicht per productgroep